HAARLEM, 16 oktober – Alle Noord-Hollandse partners onderschrijven het streven van staatssecretaris Fred Teeven van het ministerie van Veiligheid & Justitie om in 2018 € 100 miljoen van criminelen weg te nemen. Daaraan zullen zij substantieel gaan bijdragen.
Afpakken is een gezamenlijk initiatief van drie Noord-Hollandse politieregio’s (Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland), het OM in Haarlem/Alkmaar en de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Gezamenlijk willen zij door slimmer en effectiever samen te werken meer crimineel verkregen vermogen ontnemen. Nadrukkelijk wordt bij onderzoeken contact gezocht met diverse partners als de Belastingdienst en het UWV. Ook het betrekken van burgers speelt een grote rol bij een succesvolle aanpak.
Enthousiasme is er ruim voldoende bij alle genoemde Noord-Hollandse partners. Iedereen is het er over eens dat criminelen nu eenmaal het hardst worden getroffen in hun portemonnee. En dat het afpakken van crimineel verworven geld ook een positieve boodschap naar de buitenwereld oplevert. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in het AZ-stadion in Alkmaar kwam dit duidelijk naar voren. Het ging tijdens de bijeenkomst dan ook vooral over het uit de weg ruimen van eventuele knelpunten in de aanpak. Aanwezig waren Liesbeth Huyzer (korpschef Noord Holland), Hillie Beentjes (plaatsvervangend commandant KMar), Chris van Dam (fungerend hoofdofficier van justitie OM Haarlem/Alkmaar) en Gert Jan Nijpels (burgemeester Opmeer). Alle vier gaven zij aan dat Afpakken hoog op de agenda’s staat. In totaal bezochten zo’n 150 medewerkers van alle betrokken partners de bijeenkomst.
Met elkaar scoren
Toepasselijk voor de omgeving waar de bijeenkomst werd gehouden (het AZ-stadion) was de opmerking van fungerend hoofdofficier Chris van Dam: “We moeten met elkaar scoren. Weten wie je de bal moet toe spelen. Kennis en ervaring opdoen is natuurlijk belangrijk, maar daar moeten we niet op gaan wachten.” Politiechef Liesbeth Huyzer is voorstander van pionieren: “Er ligt veel professionele ruimte op de werkvloer. Kijk wat er nodig is, pak die ruimte en ga ervoor. Dan zien we wel tegen welke grenzen we aanlopen.”
Hillie Beentjes van de KMar benadrukte hoe belangrijk het is om elkaar te kennen: “Weet bij wie je moet zijn en deel je informatie vervolgens met elkaar.” Volgens Gert Jan Nijpels, burgemeester van Opmeer, is er sprake van valse bescheidenheid bij alle betrokken partijen: “We zijn slecht in het delen van onze successen. Maak bekend aan de buitenwereld wat we allemaal voor elkaar krijgen!” Alle betrokken partners zijn het erover eens dat het steeds beter lukt om gebruik te maken van elkaars kennis en daarin samen op te trekken. Afpakken staat hoog op de agenda’s van alle genoemde Noord-Hollandse partners.